söndag 11 december 2011

Lussekatter

Idag bjöd Vanessa på sina lussekatter. Vi bakade dem tillsammans igår men idag avnjöts de till adventsfikat.

Recept
cirka 30 st
  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 3,5 dl mjölk
  • 1,5 dl kesella
  • 0,5 g saffran
  • 1,5 dl socker
  • ½ tsk salt
  • 12 dl vetemjöl
Pensling
  • 1 ägg
  • russin
  1. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken
  2. Tillsätt saffran, socker, salt, smält smör, kesella och resten av mjölken
  3. Blanda med vetemjöl och arbeta till en smidig och elastisk deg
  4. Låt jäsa i 1timme
  5. Forma lussekatter, tryck i russin
  6. Låt jäsa under duk i 40 minuter
  7. Sätt ugnen på 225 grader
  8. Pensla lussekatterna med uppvispad äggula och grädda dem i 7-8 minuter


Inga kommentarer: