Idag bjöd Vanessa på sina lussekatter. Vi bakade dem tillsammans igår men idag avnjöts de till adventsfikat.
Recept
cirka 30 st
- 50 g jäst
- 150 g smör
- 3,5 dl mjölk
- 1,5 dl kesella
- 0,5 g saffran
- 1,5 dl socker
- ½ tsk salt
- 12 dl vetemjöl
Pensling
- 1 ägg
- russin
- Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken
- Tillsätt saffran, socker, salt, smält smör, kesella och resten av mjölken
- Blanda med vetemjöl och arbeta till en smidig och elastisk deg
- Låt jäsa i 1timme
- Forma lussekatter, tryck i russin
- Låt jäsa under duk i 40 minuter
- Sätt ugnen på 225 grader
- Pensla lussekatterna med uppvispad äggula och grädda dem i 7-8 minuter
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar